Monday, April 11, 2011

10 Gambar Menggemparkan DuniaGambar ini di ambil ketika Amerika menjatuhkan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki setelah kejadian Pearl Harbour berlaku.
Salah satu gambar terkenal dikalangan wartawan dunia.Gambar menunjukkan Ketua Polis Vietnam Selatan menembak kepala seorang tahanan Vietkong
Tragedi 11 September.Pengganas menyerang Amerika dan tragedi ini meragut hampir  3000 orang
Setahun selepas Amerika menjajah Iraq,dunia dikejutkan dengan penyiksaan,pemerkosaan dan pembunuhan tahanan di penjara Abu Gharib.
Telah di anugerahkan sebagai gambar terbaik oleh Hadiah Pulittzer.Gambar menunjukkan seorang kanak kanak Sudan yang kelaparan sedang merangkak ke arah pusat PBB namun dia keletihan lalu beristirehat.
Gambar menunjukkan seorang ayah menyuruh askar Israel supaya menghentikan tembakan dan melindungi anaknya.
Hector Peterson telah menjadi mangsa tembakan Polis dalam isu protes Mahasiswa.Hector telah menjadi ikon untuk mahasiswa.Gambar menunjukkan Hector di dukung oleh rakan mahasiswa.
Gambar di atas menunjukkan salah satu mayat yang telah menjadi mangsa gas beracun yang dilepaskan oleh Union Carbide India Limited.
Hukuman mati terhadap dua orang lelaki kulit putih atas kesalahan merogol dan membunuh wanita kulit putih
Tragedi The Holocoust.Seorang lelaki terakhir Yahudi berlutut sambil seorang tentera Nazi mengacukan pistol  untuk tembak mati.


Kredit Gambar to www.isuhangat.net.

1 comment:

jan said...

memg menarik perhatian dunia (: